Alle barn skal føle at de hører til, at de blir sett, hørt og forstått. De skal føle seg ivaretatt og trygge. Dette er grunnlaget for en god og trygg hverdag i barnehagen. Barna skal føle nærheten av en voksen som er tilstede og er der for dem.
Meldal kommune har sosial kompetanse som et av sine satsningsområder. Sosial kompetanse er en forutsetning for å fungere godt sammen med andre barn og voksne og omfatter ferdigheter, kunnskaper og holdninger som utvikles gjennom sosialt samspill.
Å få være sammen med andre barn er viktig, det å få kjenne på felleskapet, gir rom for sosial utvikling, læring og etablering av vennskap. Viktige områder vil være å trene på samspill mellom barna, vise hverandre respekt og empati, ha det gøy sammen,skape gode opplevelser sammen, vise hverandre omsorg og se den andres behov og ønsker. Barna skal støttes i å se en sak fra flere sider, tenke over hvordan den andre føler det og opplever det. De skal støttes i å mestre motgang og håndtere utfordringer og ta hensyn til hverandre, men samtidig lære seg å sette seg selv først også. Forskning viser at vennskap og lek er viktigst for barna.
Hverdagen blir mer og mer digitalisert, og dette er også fremtiden. Vi kommer til ha ulike aktiviteter med digitale verktøy, knyttet opp mot fagområdene i rammeplan. Dette kan være produksjon og lek med bilder og historier, bruk av digitalt mikroskop og touchskjermer. De digitale verktøy skal ikke erstatte andre hjelpemidler, men være til støtte i utviklingen.
Vi kommer til å være mye ute, i all slags vær, og skal barn trives ute i allslags vær, er det viktig å ha engasjerte, inspirerende og deltakende voksne. Nærkontakt med naturen gir glede, mening og bidrar til livskvalitet og en bedre helse. Fantasien og kreativiteten løper løpsk når man er ute i naturen. Lek ute i naturen bidrar også til blant annet trening i ulendt terreng, balanse, koordinasjon og utvikling av kroppsbeherskelse. På tur lærer vi oss også å omgås på en positiv måte. Vi må vente på hverandre, dele, ta hensyn, samarbeide og gi hjelp når noen trenger det. Vi må kunne gå på tur for opplevelsens skyld, vi må ta oss tid til utforsking og undring.
I førskolegruppa vil fellesskapsfølelsen være viktig. Det vil være fokus på sosiale ferdigheter, selvstendighetstrening, samarbeid og vennskap. Vi skal bruke tida til å forberede oss inn mot skolestart. Vi skal avslutte barnehagetida på en god måte med tro på oss selv og nysgjerrighet på det som møter oss i skolen. Det som blir aller viktigst gjennom året, vil være å møte hvert enkelt barn der det er, deres forutsetninger, interesser og behov.
Vi ønsker alle et godt og innholdsrikt barnehageår!